Οι Φίλοι του Αγίου Όρους

Πρόεδρος:

Μητροπολίτης Κάλλιστος Διοκλείας

© Copyright 2007-2014, The Friends of Mount Athos. All rights reserved.

FoMA Logo

Μονοπάτια
του Αγίου Όρους

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗΤΑ

Απόσταση: 2.6 km       Διάρκεια: ¾ - 1 ώρα       Version 1.2.1

Language Switcher: to English

Αυτή είναι μια ευχάριστη σύντομη διαδρομή που γενικά ακολουθεί την ακτογραμμή. Αν και υπάρχουν μόνο λίγα απομεινάρια του παλιού καλντεριμιού, το μονοπάτι είναι γενικά καλό και συχνά επισκέψιμο. Αν και γενικά είναι μέσα στα δέντρα, υπάρχουν σημεία του με όμορφη θέα, στην αρχή προς τα πίσω προς την ΙΜ Παντοκράτορος και αργότερα μπροστά προς την ΙΜ Σταυρονικήτα.

Σημείωση: Όλες οι αποστάσεις (σε μέτρα) που εμφανίζονται είναι προσεγγιστικές. Η διαδρομή που περιγράφεται παρακάτω υπόκειται σε απρόβλεπτες μεταβολές: σαν παράδειγμα αναφέρουμε ότι πιθανές δασικές εργασίες, η κατασκευή δρόμων ή η αναπτυσσόμενη βλάστηση μπορεί να μεταβάλουν τη διαδρομή ή την εικόνα που παρουσιάζει. Πινακίδες μπορεί να χαθούν ή νέες πινακίδες να τοποθετηθούν. Οι «Φίλοι του Αγίου Όρους» προσπαθούν να διατηρούν τη συγκεκριμένη περιγραφή ακριβή και επίκαιρη αλλά δεν μπορούν να αναλάβουν καμία ευθύνη για την ορθότητά της.

Περιγραφή της Διαδρομής:
Περπατάμε (μέτρα) Και μετά . . .
0 Βγαίνουμε από την πύλη της ΙΜ Παντοκράτορος (έχοντας μπροστά μας το κιόσκι). Στρίβουμε αμέσως δεξιά και πάλι δεξιά ακολουθώντας δρόμο με καλντερίμι.
40 Στρίβουμε αριστερά κατηφορικά με ζικ - ζακ ακολουθώντας το στρωμένο δρόμο για τον αρσανά της Μονής. Συνεχίζουμε ευθεία με το αρσανόσπιτο στα αριστερά μας και περνώντας δίπλα από στεγασμένο πηγάδι στα δεξιά.
160 Περνάμε πάνω από γέφυρα για να συναντήσουμε διασταύρωση μονοπατιών (Ευθεία οδηγεί στις Καρυές). Στρίβουμε αριστερά, με σήμανση για Σταυρονικήτα και Ιβήρων, πηγαίνοντας στην αρχή κατά μήκος της ακτής και μετά ανηφορικά σε μονοπάτι μέσα στα δέντρα.
1400 Αγνοούμε κλιμακωτό μονοπάτι κατηφορικά προς τα αριστερά, το οποίο οδηγεί σε κελλί. (Υπάρχει σήμανση προς την αντίθετη κατεύθυνση για Παντοκράτορος πάνω στο μονοπάτι.) Αμέσως μετά από αυτό το μονοπάτι, κινούμαστε παράλληλα με τοιχίο στα αριστερά μας και έχουμε την ΙΜ Σταυρονικήτα εν όψη στα αριστερά.
50 Εγκαταλελημμένο κελλί στα αριστερά. Αγνοούμε μονοπάτι ανηφορικά στα δεξιά μας (το οποίο οδηγεί στον κεντρικό δρόμο) και συνεχίζουμε ευθεία, περνώντας δίπλα από πέτρινο προσκυνητάρι του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στα δεξιά.
450 Περνάμε δίπλα από πόρτα πηγαδιού/στέρνας στα δεξιά μας. Συνεχίζουμε ευθεία.
350 Το μονοπάτι οριζοντιώνεται και αναδύεται έχοντας το μοναστήρι εν όψη μπροστά και κρήνη στα δεξιά μας. (Υπάρχει σήμανση πάνω στο μονοπάτι αντίθετα προς την Παντοκράτορος και άλλα μοναστήρια.) Κινούμαστε αριστερά κάτω από τις αψίδες του υδραγωγίου.
100 Φτάνουμε στην είσοδο της ΙΜ Σταυρονικήτα.

Η περιγραφή της παραπάνω διαδρομής έχει δημιουργηθεί από τη διεθνή μη κερδοσκοπική οργάνωση “Τhe Friends of Mount Athos” (Φίλοι του Αγίου Όρους) η οποία -εκτός των άλλων δραστηριοτήτων της- εργάζεται σε συνεργασία με τις Ιερές Μονές ώστε να διατηρούνται σε καλή κατάσταση συγκεκριμένα μονοπάτια στο Άγιο Όρος (μεταξύ τον οποίων και αυτό). [an error occurred while processing this directive]